Miljoenpoot info

Huisvesting en verzorging.
Huisvesting voor de miljoenpoot.
De miljoenpoot is een leuk beestje om naar de kijken met enorm veel pootjes. Ze zijn niet moeilijk te houden als huisdier en daarom geschikt voor de beginner. Je hebt er uiteraard moeilijke en makelijke soorten bij. Ze worden zowel als ‘hoofd’ huisdier gehouden, maar ook als toevoeging in een terrarium als opruimer.
Huisvesting:
Waneer je ze als hoofd bewoner wilt houden is een terrarium van ongeveer 60x40x40cm geschikt voor enkele dieren. Het aantal van de dieren licht natuurlijk een beetje aan de soort die je wilt houden.
In een terarium moet een dikke laag bodembedekking van minstes 10cm van biologishe grond, bladeren en kokos vermengd. De bodem moet vochtig en luchtig zijn, zodat ze hier goed doorheen kunnen bewegen. Miljoenpoten vinden het soms ook leuk om te klimmen, dus het is fijn om wat kurk en hout erin te zetten. Ook schuilplaatsen vinden ze fijn, een formaat waar ze helemaal inpassen. Het is verstandig een kant van de huisvesting wat vochtiger te houden en de andere kant wat droger, zodat de dieren kunnen kiezen waar ze willen zitten
Temperatuur, luchtvochtigheid en licht:
De meeste soorten worden het liefst gehouden rond 25 graden, maar kamertemperatuur is ook mogelijk. Verwarmen oe je het beste met een warmtemat of warmte kabel. Warmtemat plaatsen tegen de achterkant of zijkant van het terrarium. De dieren zoeken verkoeling in de bodem.
De luchtvochtigheid is het beste rond 80%. De bodem moet altijd vochtig zijn maar luchtig, zodat de miljoenpoten hier zich goed door kunnen bewegen. Geen laagje water in de bodem, dan verdrinken ze.
Een lamp is niet nodig, ze houden niet van licht.
Bodembedekking:
Biologishe aarde, Humus, bladeren, stukjes hout, kokos.
Verzorgen:
Bij een bioactief verblijf is er vrijwel geen onderhoudt. Bioactief houdt in; springstaartjes en tropische pissebedden toevoegen, die de schimmels en rottend afval eten. Het zal wel nodig zijn om dagelijks te sproeien, zodat de bodem vochtig blijft. De temperatuur moet ook dagelijks gecontroleerd worden.
Voeding:
Fruit, groente en sepia.
Voorbeelden: Appel, banaan, sinaasappel, tomaat, meloen, komkommer en vele andere soorten. Ze zijn erg dol op champignons. Alles wat gegeven wordt moet eerst grondig gewassen worden om eventuele gifstoffen te verwijderen. Sepia kan het beste in zijn geheel in het terrarium gelegd worden, zodat ze naar behoeve extra calcium kunnen eten wanneer nodig. Sepia blijft over het algemeen erg lang goed.
Ziektes en aandoeningen:
Een te natte omgeving kan zorgen voor schimmels in het terrarium en dit kan schadelijk zijn voor de miljoenpoten. En waneer de bodum te nat is kan dit lijden tot pootrot.
Geslachtsrijp: 2 jaar.
Geslachtsbepaling: De mannetjes hebben op het 7e segment vanaf de voorkant van het lichaam de zogenaamde gonopoden, dit zijn grijporganen om het vrouwtje vast te houden. Het mannetje trekt bij aanraking de organen in, waardoor het lijkt alsof ze pootjes missen op het 7de segment. Vrouwtjes hebben op alle segmenten pootjes.